Подготовката за Brexit e струвала 4,6 милиарда евро

Сметната палата на Обединеното кралство оцени колко средства е коствал Brexit досега. Опозицията критикува загубата на пари на данъкоплатците

19:00 | 7 март 2020
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Brexit струва на британците колосална стойност, още преди да бъде приложен. Най-малко 4,4 милиарда британски лири (около 4,6 милиарда евро) са били изразходвани за подготовка за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) от юни 2016 г., съобщи Сметната палата на Обединеното кралство в петък, пише Die Zeit.

Според доклад на Сметната палата правителствените агенции са изразходвали 1,9 милиарда британски лири за разходи за персонал, 1,5 милиарда британски лири за изграждане на нови системи и инфраструктура и 288 милиона паунда за външни консултанти.

В разгара на преговорите през октомври миналата година около 22 000 души са били ангажирани с подготовката на Brexit и възможен сценарий без сделка с ЕС.

Само за три органа са били отделени повече от половината от разходите: Министерството на околната среда, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Приходи и митници“.

Правителството на Обединеното кралство е определило бюджета от общо 6,3 милиарда британски лири, за да се подготви за Brexit.

Гарет Дейвис, ръководител на Сметната палата, каза, че тази информация е само на база „минимална оценка“, като се има предвид, че предоставените от властите данни са „ограничени“.  В някои случаи разходите е трудно да се разграничан.

Сметната палата посочва, че разходите, които все още трябва да бъдат платени, не са включени в изчислението. Окончателното плащане в размер на 39 милиарда британски лири, договорено в споразумението за оттегляне, не е взето предвид.

Опозицията обвини правителството, че няма прозрачност по отношение на правителствените разходи. Алистър Кармайкъл от либералдемократите критикува, че милиарди паунда от средствата на данъкоплатците са били пропилени в „бъркотията на Brexit“. "Обществеността има право да знае къде отива всичко", отсича Кармайкъл. Предвид природните бедствия и заплахата от коронавируса трябва да се постави под въпрос „дали правителството знае своите приоритети относно разходите“, каза той.

Лейбъристът Мег Хилър обвини правителството, че държи обществеността „в  неведение“ за плановете си. „Данните са ограничени и Министерството на финансите, изглежда, не е загрижено за липсата на прозрачност“, каза Хилър.