САЩ разширяват разследването си над Boeing

Властите вероятно са изискали документи за цялата серия 787 Dreamliner

17:45 | 29 юни 2019
Обновен: 18:25 | 4 юни 2020
Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

След катастрофите на два самолета Boeing 737 Max 8 американските власти очевидно разширяват разследването си. Според материали на Wall Street Journal и Seattle Times от събота са били поискани документи за серията 787 Dreamliner.

Министерството на правосъдието, което работи с ФБР и Министерството на транспорта по този случай, е поискало допълнителни документи от Boeing - но вероятно засега не е разпитвало хора. Разследването очевидно включва и проблемен самолет в Южна Каролина. Други подробности не са известни. Говорител на Boeing отказва да коментира темата.

Производителят на въздухоплавателни средства не е изрично обвинен в нарушение. Също така, според Wall Street Journal досега не са били призовани представители на FAA за новото разследване.

Първоначалното разследване разглежда катастрофите на самолети на Lion Air и Ethiopian Airlines, които убиха 346 души през октомври и март. Множество документи вече са били обменени, интервюирани са и редица мениджъри. Най-вероятната причина продължава да бъдат проблеми със софтуера. За Boeing проблемът става все по-голям. Не само че цената на акциите на борсата спадна рязко след катастрофите, но и пускането на самолетите обратно в експлоатация ще отнеме повече време от планираното.