Тръмп се показа като фен на Борис Джонсън

Великобритания позволи на ЕС да държи всички карти в ръка, казва президентът

16:45 | 1 юни 2019
Тръмп при предишното му посещение в Англия. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Тръмп при предишното му посещение в Англия. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Американският президент Тръмп изглежда не е научил нищо от скорошното си посещение във Великобритания. Той даде интервю на таблоида Sun, в което отново се конфронтира със своя домакин Тереза Мей.

Малко преди новото му държавно посещение в Обединеното кралство президентът на САЩ изрази своята симпатия към хардлайнера на движението Brexit Борис Джонсън, пояснявайки, че той би бил добър нов британски министър-председател и наследник на Тереза Мей.

„Познавам различните актьори, но мисля, че Борис ще свърши много добра работа и мисля, че той ще бъде отличен", каза Тръмп пред Sun. Американският президент добави, че харесва Джонсън. „Винаги съм го харесвал, не знам дали ще бъде избран, но мисля, че той е много добър човек, много талантлив човек“.

Тръмп вече бе дал на Sun подобно противоречиво интервю по време на последното си посещение миналата година. В него той обвини министър-председателя, че е пренебрегнал съветите му относно излизането от ЕС. Мей обяви преди дни оставката си след няколкомесечна борба за власт. Джонсън веднага се позиционира като възможен наследник и заплашва, че под негово управление Великобритания може да напусне ЕС без споразумение.

Тръмп каза пред вестника, че и други кандидати са поискали неговата подкрепа, но не назовава конкретни имена. Той можел да помогне на всеки, като го подкрепи. Тръмп отново критикува Мей: „Мисля, че Великобритания позволи на Европейския съюз да държи всички карти в ръка и е много трудно да се играе добре, когато една страна има всички предимства".

Тръмп изрази задоволство и от обещанието на британския министър на външните работи Джереми Хънт за повишаване разходите на Обединеното кралство за отбрана.

„Обединеното кралство трябва да може да се защитава. Това е прекрасно и много специално място“, заяви президентът и отбеляза, че по-високите разходи за отбрана от британска страна биха могли да доведат до увеличаване на износа на американско военно оборудване.

Ройтерс отбелязва, че думите на Тръмп в това интервю представляват учудваща намеса от негова страна преди държавната му визита следващата седмица.