САЩ потвърждават налагането на нови мита за Китай от петък

Пекин се е отказал от някои договорки по редица въпроси, които имат потенциала да променят драстично сделката

00:28 | 7 май 2019
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg
Снимка: Ismail Ferdous/Bloomberg

Топ консултантът по търговските въпроси на американския президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ планират да повишат митата си за китайски стоки в петък, обвинявайки Пекин в неспазване на ангажиментите, поети по време на преговорите.

Китайска делегация ще посети Вашингтон, както е планирано през тази седмица, като преговорите ще се проведат в четвъртък и петък, заяви Робърт Лайтхайзър в понеделник. Администрацията на Тръмп планира да увеличи митата върху китайския внос в 12:01 ч. в петък, добави той, цитиран от Bloomberg.

САЩ и Китай постигнаха значителен напредък по постигането на търговска сделка, но през изминалата седмица Китай се е отказал от някои от своите обещания, каза Лайтхайзър. Значителни въпроси остават нерешени, включително дали митата ще останат в сила, казва той.

През уикенда е станало ясно, че Китай се отказва от някои договорки по редица въпроси, които имат потенциала да променят драстично сделката, заяви министърът на финансите Стивън Манучин на брифинг във Вашингтон. САЩ не желаят да предоговарят предишни ангажименти, каза Манучин, добавяйки, че около 90% от пакта са били финализирани.

Състоянието на търговските преговори бе поставено под съмнение след изненадващото изказване на Тръмп в Twitter в неделя, че планира да повиши митата за стоки на стойност 200 млрд. долара китайски до 25% от 10% на 10 май, защото преговорите за сделка с Китай се движат твърде бавно. Президентът заяви, че може да наложи и „за кратко“ мита за стоки на стойност 325 млрд. долара, които понастоящем не са обхванати от мината, което ще засегне почти целия внос от азиатската страна.

Източници от Белия дом твърдят, че Пекин е сигнализирал за отказ в области, за които американската делегация смятала, че са били договорени. Особено в областта на трансфера на технологии нямало сближаване. Вашингтон обвинява Китай, че принуждава чуждестранните компании да разкриват знания и иновации, преди да бъдат пуснати на пазара.

Друг проблем са китайските субсидии и данъчните облекчения за държавните компании, независимо дали в производството или във високотехнологичната индустрия. Несъгласие имало по въпроса как Китай може да бъде наказан, ако не се съобрази с споразуменията. Освен това Тръмп искал да запази някои от наказателните мита, които бяха въведени преди година – нещо, което Китай отхвърля.