В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Задълбочаване на конфликта САЩ-Китай би осуетило преизбирането на Тръмп

Георги Найденов, икономист, В развитие, 06.05.2019

20:13 | 6 май 2019
Обновен: 13:18 | 4 юни 2020
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

При неблагоприятно развитие на търговската война САЩ-Китай е възможно пазарите отново да реагират негативно. Ако Тръмп изпълни заканите си за нови мита върху китайския внос може да му коства дори преизбирането му за втори мандат. Отделно отново влезе в пререкания с председателя на Фед Джером Пауъл заради вдигането на лихвите. Това коментира икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Паричната политика на Фед ще продължи да бъде същата. Миналата година имаше 4 корекции на лихвения процент в САЩ. Но нека не забравяме, че тези корекции се базират и на това цените да не поскъпнат много бързо предвид евтиния американски дълги намаляването на покупателната способност на американските граждани".

Дебатът за промяната на паричната политика се разгоря отново, за модерна парична политика, заради което имаше сблъсък между инвеститори и икономисти, посочи Георги Найденов. "Централните банки са изчерпали своите инструменти за въздействие върху икономическия ръст и продължавайки политиката на количествените улеснения няма да доведе до нищо добро. Ситуацията прилича на тази от 2007 г.", допълни той.

Говорейки за паричната теория, от една страна, тези, които я защитават, дават подход как правителството се осланя на политика през данъци и разходи, отбеляза гостът. "Няколко аспекта са странни. Когато правителството има нужда да генерира разходи, може да печата пари и директно да ги взима, а не да продава облигации. Другото е, че правителствата на централните банки могат да си позволят да отписват дългове, а ако икономиката нужда от тласък, директно да се налива кеш в нея. Така съществува риск, първо, от насочването на икономическия ресурс във властта. Вторият риск е влизането в инфлационна спирала. Печатането на пари не е безконечно", счита той.

"Северна Македония избра новия си президент. Така пътят ѝ към Европа е отворен. Новата ситуация в Испания, ударът по Испанската народна партия и голямата победа на социалистите, които трябва да съставят коалиция, която вероятно ще бъде ултралява - това са част от последните събития, които също повлияха на пазарите".

Друга интересна новина, която икономистът коментира, е, че в Amazon вече роботи назначават, оценяват и уволняват персонал на база алгоритми и софтуери. "Уволненията са вече 300 и това е свързано с производителността на труда. Вече има и заведени искове от нископлатени работници. Някои позиции са защитените от щатските федерални закони. Трябва да започнем да обръщаме повече внимание аспектите на роботизацията. В близките 10 години предстои сериозна революция на пазара на труда в определени сектори", спомена Найденов.