ЕЦБ остава единствената котва на стабилността в Европа

Евгений Кънев, Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", Клуб Investor, 29.02.2020

20:30 | 29 февруари 2020
Евгений Кънев, Инвестиционно-консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Евгений Кънев, Инвестиционно-консултантска компания "Маконис". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката за количествени улеснения на Европейската централна банка (ЕЦБ) засега ще остане. ЕЦБ наистина остава единствената котва на стабилността в Европа и нищо чудно тя да надживее дори Европейския съюз (ЕС). Това обясни Евгений Кънев, Инвестиционно-консултантска компания "Маконис", в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"От 2012 г. ЕЦБ започна нова глава в историята си, за да подкрепи еврото. Консервативната политика, която водеше по примера на Бундесбанк в миналото, може да се каже, че удължи рецесията в еврозоната с 2 години след тази в САЩ и Великобритания през 2008 г.".

Кънев допуска, че ЕЦБ все повече се доближава до функциите на Федералния резерв на САЩ, отколкото ще се връща обратно към първоначално приписаните си функции.

Кънев изказа становището си по темата за коронавируса, като изрази опасения, че след завърналите се у нас екскурзианти от Северна Италия най-вероятно ще имаме заразени в България, което обаче повече ще засили паниката.

"Скоростта на разпространение вероятно носи повече безпокойство, отколкото фаталният или летален изход на такова заболяване".

"За съжаление този ефект на "черния лебед" се разпространява диспропорционално и емоционално върху икономиката", отбеляза гостът

"Правителствата трябва да се намесят повече с обяснителна кампания, за да облекчат тревожността, и допускам, че до края на март тя ще изчезне".

По темата за пазара на сливания и придобивания у нас Евгений Кънев отчете, че в контекста на стартъпите и иновативните предприятия развитието е добро и въпросните компании се радват на интерес от чужбина.