В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Фискалната политика има все по-голяма роля в стимулирането на икономиките

Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", В развитие, 13.02.2020

19:18 | 13 февруари 2020
Обновен: 19:21 | 13 февруари 2020

Официалната инфлация в Европа е много ниска, но усещането на хората за инфлацията е високо. Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да изостави напълно политиката за контрол на инфлацията, но няма да се придържа толкова стриктно към инфлационната цел от 2%. Това каза Даниел Дончев, главен инвестиционен директор и член на Борда на директорите на „Експат Асет Мениджмънт", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Откакто лихвите в еврозоната са отрицателни, спестовността на населението се увеличава и не е постигнат очакваният ефект от мерките. Идеята на отрицателните лихви е да стимулират кредитите, реалната икономика и харчовете на домакинствата, докато се случва точно обратното".

По думите му е очевидно, че когато лихвите са близо до нулата, тяхната възможност да влияят върху икономиката намалява.

"Вече все по-голяма роля има фискалната политика и структурните промени за стимулиране на икономиките".

Според него централните банки правят доста с това, с което разполагат, но може би не е достатъчно.

"Предстои да видим от анализа на ЕЦБ какво ще бъде заключението относно ефективността на стимулите и използваните методи и до кога може да се продължава с тях".

Той коментира, че има промяна в структурата на инфлацията. "Има и някои лимити на изкупуванията на акции от ЕЦБ", допълни Дончев.

„ЕЦБ не може да притежава повече от 33% от целия дълг на конкретна държава. Някои държави като Финландия и Германия вече са на това ниво“.

Вижте целия разговор във видеото.