Мондиал 2030 в България - блян или реална възможност

Александър Костадинов и Цветин Филипов, Index Sport, 26.02.2019

20:30 | 26 февруари 2019
Водещите на Index Sport Александър Костадинов и Цветин Филипов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Водещите на Index Sport Александър Костадинов и Цветин Филипов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министърът на спорта Красен Кралев заяви, че България има реален шанс да бъде домакин на Европейското първенство по футбол през 2028 г. и Световното първенство през 2030 г. Кралев допълни, че вече има отпуснати средства за отсечките с Белград и Атина, което е важно за осигуряването на възможност за бързо придвижване между градовете на Балканите по време на голям спортен форум. Това каза водещият на предаването Index Sport Александър Костадинов.

“Това трябва да се случи най-късно до 2028 г. Летищата в България не са подходящи, за да осигурят придвижването на стотиците хиляди фенове, които биха дошли евентуално да наблюдават мачовете от голям форум“.

Кралев е оптимист, че се работи изключително бързо в тази насока, за да се осъществят инфраструктурните проекти, заяви Костадинов.

„Президентът на БФС Борислав Михайлов отбеляза, че по критерия за стадионите България изостава изключително много спрямо Сърбия, Гърция и Румъния“.

Според Кралев четирите български града София, Пловдив, Варна и Бургас са готови да приемат Мондиал или европейско първенство, коментира Костадинов.

"Голямото предизвикателство пред България е свързано и с пътната инфраструктура. Кралев намеква, че София, Пловдив, Варна и Бургас са единствените възможни алтернативи за приемане на мачове от голямо първенство, тъй като градовете имат летища и добри хотелски и туристически зони",

обясни водещият Цветин Филипов.

Вижте повече във видео материала.