Кордеро: При такава ситуация не може да не се направи нищо

Марио Кордеро, директор на пристанище Лонг Бийч

17:36 | 22 октомври 2021
Обновен: 17:40 | 22 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Кажете ни за някои митове и дезинформация, които се носят около шофьорите, кранистите, които отказват да работят денонощно на пристанището. Вие вече направихме голям напредък към работата без прекъсване. Това има ли значение, ако складовете не работят така?

Непрекъсната работа трябва да осигури снабдяването да е също непрекъснато. Както казвате, не може само терминалите на пристанището да работят така. Трябва да има сътрудничество по цялата верига на доставки.

Шофьори, складове, железници.

Водим много добри преговори в момента. Отново – при ситуацията в момента не е възможно да не се направи нищо.

Трябва да помислим как да ускорим операциите на пристанището.

Това ще са дългосрочни решения и изискват време за изпълнение.

Преди сегашните проблеми със снабдителните вериги в пристанището на Лонг Бийч бяха инвестирани много пари за подобряването му и повече ефективност. Зад нас се вижда един нов мост, който ми казаха, че ще облекчи част от трафика в момента.

Точно така. Близо 4 млрд долара бяха инвестирани в последните 10г. Тук се вижда всичко – терминалите са като произведения на изкуството, включително контейнерният. Освен това и моста. Това бе направено през октомври миналата година. Виждаме, че на моста няма задръствания.

Виждаме красивия мост в момента. Преди това показахме подробности за проблемите ви в момента. Има около 74 контейнеровоза, които в момента са на рейда, а обикновено няма нито един. И се кача 11 дни, а обикновено влизат до час след пристигане. Кое е най-важното? Имали най-важно нещо, което да облекчи този натиск сега?

Има редица проблеми, които трябва да решим.

Това е национална криза и глобална криза.

Що се отнася до пристанище Лонг Бийч, стартирахме пилотния проект за непрекъсната работа и много сме благодарни на администрацията на Байдън, който иска първо товарите да се движат. Затова създадохме визията 24/7 за веригите за доставка.

Заинтересованите страни трябва да се обединят. Имаме такъв ангажимент за сътрудничество, това е добрата новина. Трябва да се обединим и да видим какво можем да направим, за да ускорим работата.

Говорим за оборот и волатилност на товарите.

Кои са основните препятствия в момента?

Всеки път, щом извадите една индустрия от зоната й на комфорт, когато промените начина й на работа – това отнема време.

Ясно е, че тази индустрия изпитва недостиг на работна ръка. Тук на пристанището обаче нямаме такъв. Слава богу хората, които работят на доковете не са недостатъчни, благодарение на кмета Робърт Гарсия и губернатор Нюсъм.

В началото на годината имахме много проактивни планове за ваксинация на докерите. Сега имаме проблем с шофьорите и складовите работници. Там има недостиг на работна ръка.