Е-търговията и пандемията усилиха натиска над пристанищата

Марио Кордеро, директор на пристанище Лонг Бийч

21:30 | 22 октомври 2021
Преводач: Силвия Грозева

Шофьорите на камиони чакаха 5 часа, за да натоварят контейнери. Имали някакви тесни места, които не разбираме – в ежедневното управление на тези мащабни операции?

Нито един от елементите не може да се прогнозира.

Като бивш председател на Федералната морска комисия при Обама през юли 2015г. издадохме един доклад за задръстванията. Да, юли 2015г. В него посочихме тези фактори.

Времето за един оборот. Тези шофьори просто не могат да чакат по няколко часа, за да влязат на терминала.

Тази криза ускори дискусията, която водим отдавна.

Освен пандемията, която е в основата на проблема заради смущенията, които предизвика в снабдителните вериги, непредвидима се оказа и бързината, с която американските потребители минаха онлайн. Възприеха към електронната търговия.

Годишният ръст на онлайн пазаруването се увеличи 20%.

Керълайн и Ромейн, можете да пазарувате в 10ч. вечерта или в 4ч. сутринта от дома си. Това е 24-часова работа.

Затова ни трябва различен модел на работа.

Да видим как приоритизирате служителите. Казахте, че е-търговията е една от причините Лонг Бийч да се готви да запише рекордна година, въпреки всички смущения. Интересно ми е как приоритизирате корабите, които влизат на пристанището. Сега влиза един танкер. А много контейнеровози все още чакат на рейда.

От началото на пандемията приоритет даваме на здравните продукти и лични предпазни средства. Бяхме в окаяно положение през пролетта на миналата година.

Сега обаче обслужваме всеки, който дойде. Корабите не се движат по график по различни причини. Само 40% са по график, така че не става дума за приоритизиране. Идват и се нареждат на опашката.

Зависи откъде идват ли?

Точно така. Повечето товари тук идват от Азия и по-точно от Китай, където впрочем работят денонощно.

Ковид удари всички много силно и особено Китай. Един от работниците им дава позитивен тест и те затварят целия терминал. Това създава затруднения и задръствания при снабдителните вериги.