Ще стане ли нормализацията в САЩ риск за Азия, част 2

Чангйонг Рий, директор на Азия и Тихоокеанския отдел в МВФ

15:30 | 22 октомври 2021
Преводач: Петя Кушева

Очаквате ли политиката на нормализиране на централните банки на САЩ като голям риск за Азия? Фед е доста ясен, че се готвят да започнат да оттеглят стимулите през ноември. Други държави вече са повишили лихвите си. Има много страни в Азия с високо съотношение на дълга към БВП. Те трябваше да вземат големи заеми през пандемията. Какъв риск представляват тези нарастващи лихви и това намаляване на стимулите за страните от Азия и кой е в най-голям риск?

Всъщност смятам, че дългът в Азия нараства доста бързо след Covid в сравнение с периода преди световна финансова криза.

Делът на Азия в общия глобален дълг нарастна от 33 процента до 37 процента.

Много азиатски страни са доста уязвими, въпреки че не очакваме кризата да ги забави, ако глобалният лихвен процент се покачва.

Какво е въздействието на нормализираното, към което ще се върне Фед зависи от това каква е причината зад увеличаване на лихвения процент в САЩ.

Ако САЩ трябва да увеличи лихвения процент поради законопроекта за инфраструктурата или заради бързия ръст на БВП, в този смисъл положителният икономически растеж на САЩ ще смекчава някои от отрицателните последици върху по -високите лихви.

Но от друга страна, увеличението на лихвения процент в САЩ поради високата инфлация, породена от шока в предлагането ще доведе до по-големи последици при страните с по-голям външен и вътрешен дълг.

Дали случващото се с Evergrande сега е само индикация на това, което може да се случи в някои от тези други силно задлъжнели държави?

На първо място Evergrande, както споменавате, е повече вътрешен проблем и може да засегне китайския сектор на имоти.

Определено трябва да се има пред вид, че случаят с Evergrande може да забави китайската икономика.

Но по отношение на дълга, много азиатски страни имат различни причини. Китай има повече корпоративен дълг, дълг на местно управление. Корея е подобна. Тайланд има повече дълг на домакинствата. В Индия става дума повече за корпоративен дълг и също висок публичен дълг. Така че в зависимост от причината, естеството на дълга е различно.

Но от друга страна сте права. Ако разходите по обслужване на заемите се увеличават, въпреки че не е криза, това определено ще забави ръста на Азия в бъдеще.