Fullerton: Фед може да действа по-бързо, отколкото пазарите очакват

Робърт Сейнт Клер, стратег във Fullerton Fund Management

06:51 | 16 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Високата инфлация за продължителен период ще постави централните банки в голямо затруднение. Така ли е?

Прав сте. В момента, трудностите за централните банки произтичат от липсата на гъвкавост в предлагането, което  раздува цените както и много силния ръст на потреблението и търсенето. Това са двата фактора, тласкащи инфлацията толкова нагоре. Допускам, че рискът тя да се задържи по-продължително време ще стане ясен, когато видим инфлацията при заплатите. Това ни тревожи най-много.

Търсенето тласка и разходите на компаниите нагоре, което завършва напълно кръга на инфлацията. Как ще решат проблема, ако забавянето при потребителите стане факт, защото това си е рецепта за стагфлация?

Едно от сравненията, които можем да направим е с 2011, когато за последно глобалната инфлация беше около 5% и това се оказа доста болезнено. Отсъстваха някои поводи за напрежение, но инфлацията се подхранваше от цените на суровините и това, което видяхме в крайна сметка беше значителен спад във възвръщаемостта на активите, както и на растежа на печалбите.

Това е нещо като съвременен вариант на стагфлацията, когато я сравняваме с образеца от миналото десетилетие. Но това, което прави нещата доста по-различни днес е, че натиск има и при предлагането, и при търсенето, и при заплатите. Водещият индикатор на Фед-Атланта за натиска при заплатите е на десет годишен връх.

Всичко това е притеснително и мисля, че битката, която водим е много мащабна, но Фед постъпват правилно и комуникират добре.

Явно те обаче изпреварват кривата, но може би ще трябва да действат малко по-бързо отколкото пазарите прогнозират в оценките си.