Огромният залог на Кайл Бас срещу хонконгския долар се провали

Вони Куин, Bloomberg

12:00 | 14 октомври 2021
Обновен: 12:59 | 14 октомври 2021
Преводач: Мария Попова

Валути

Огромният залог на Кайл Бас срещу хонконгския долар се провали. От SEC заявиха, че в капана на този залог да попаднали някои известни имена. Сред тях е бившият съветник на Доналд Тръмп, Стийв Банън. Комисията твърди, че Банън и други да дали пари в брой на един стартъп чрез незаконно предлагане на акции. Част от тези пари са били насочени към контролирания от Бас хеджфонд. От комисията заявиха, че над 95% от парите заложени срещу хонконгския долар са били изгубени.

Данъци

Финансовите министри на най-големите световни икономики подкрепиха промени в глобалния данък. Правителствата на 136 държави постигнаха споразумение по минималната ставка от 15% за корпорациите. Отхвърлени бяха и плановете за дигитален данък след като САЩ заявиха, че той е дискриминационен. Очаква се одобрението на лидерите от Г-20 по-късно този месец.

Петрол

ОПЕК понижи прогнозата за глобалното потребление на петрол през тази година. Ръстът на търсенето се изчислява на 5,8 милиона барела на ден спрямо доскорошните 6 милиона. Очаква се скокът в цените на газа да подкрепи използването на петрол в някои сфери като производството на енергия. Но според ОПЕК това би могло да ограничи търсенето в други индустрии като рафинирането. Междувременно, МАЕ повиши прогнозата си за цената на петрола през 2022 с около 6 долара за барел.

Енергетика

Китай обеща, че народът ще бъде на топло през настоящата зима и че дългосрочните климатични цели ще бъдат постигнати. На фона на обсъждани проекти за вятърна и слънчева енергия, официални лица заявиха, че снабдяването с въглища е осигурено. Енергийната криза в Китай наложи спиране на тока в заводи в цялата страна. Правителството заяви, че трябва да оцени как да се справи с енергийната криза преди да очертае пътя към повишаване на емисиите.