Goldman се придържа към целта си от $80 за барел

Джеф Къри, главен анализатор Суровини, Goldman Sachs

11:39 | 24 септември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Чухте нигерийският министър на петрола да обявява 10 долара отгоре в цената на Брент. Какво мислите?

Зависи каква зима ни чака. Основната ни прогноза е, че при някакви смущения ни чака около 5 долара за барел повече, но големия въпрос е в конверсията на британските термални единици.

Има недостиг на въглища, недостиг на природен газ, все още няма недостиг на петрол, защото не сме изчерпали запасите, но при ръст на зимното търсене, смятаме, че това може да добави по 600 хиляди барела на ден търсене. След това търсенето на петрол е около 300 хиляди и общо стават 1 млн барела на ден търсене.

И петролът тръгва в посоката на енергийните цени като цяло.

Искам обаче да посоча друга. Споменахте данните за запасите. Това е просто продължение на събитията от юни миналата година.

Единственото, което се промени в последните 12 до 18 месеца е рисковият профил. Да се върнем към юли-август, когато цената падна до 65 долара. Делта риск около търсенето, включване на иранския петрол, подем на добива на американски шистов петрол.

Какво се промени?

И трите.

Сега имаме възможност газът на тласне търсенето нагоре. ОПЕК са разочаровани – Иран вероятно излиза от сметката. Имаме и смущения в Мексиканския залив.

Всичко това заедно вдигна риска нагоре.

Така че се придържаме към целта си от 80 долара за барел и при потенциален риск – още около 10 долара отгоре според зимата.