Норвегия оглави класацията за устойчивост

Ларс Таралдсен, Bloomberg

21:00 | 28 юли 2021
Преводач: Мария Попова

След почти седем месеца на карантина, столицата на Норвегия, Осло започна да отваря в края на май заради малкия брой нови случаи и високия процент ваксинирани. В началото на месеца, страната облекчи правилата за влизане на територията й от чужденици, които бяха едни от най-строгите в Европа.

Сега Норвегия оглавява новата класация на Bloomberg за устойчивост на ковид. Страната с население под 6 милиона души отбеляза малко над 135 хиляди случаи на заразени от март миналата година до сега, а починалите са около 800. Това са едни от най-ниските нива в Европа.

Икономическото въздействие е относително слабо в сравнение с другите богати държави. Бюджетните мерки на правителството разчитат на рекордни тегления от заделените за черни дни 1,4 трилиона долара. След като се въведоха мерки за носенето на защитни маски, сервирането на алкохол, стриктен граничен контрол и социални ограничения, сега ограниченията намаляват стъпка по стъпка.

И все пак, норвежците все още съзнават, че пандемията продължава и повечето продължават да носят маски, докато пазаруват, работят от домовете си и избягват струпвания на много хора.