Ifo: Оптимизмът на компаниите намаля

Клеменс Фюст, президент на IFO

17:00 | 26 юли 2021
Преводач: Силвия Грозева

Изненадата беше в това, че оптимизмът на компаниите за предстоящите месеци намаля повече. Фирмите ни казват, че сегашната ситуация за бизнес е добра, но очакват проблеми в следващите седмици. Има някои въпросителни за продължаването на възстановяването.

Най-удивителните данни идват от производството, където почти две трети от всички компании ни казват, че имат проблеми с доставките. Проблеми с доставянето на полуготова продукция, цените растат и някои продукти ги няма.

В нормална ситуация е между нула и 10% ни казват за подобни проблеми. В последните 20г. бяха 20%. Така че има значителни проблеми с доставките, които се влошават, не се подобряват.

Всички, включително и ние очаквахме в последните седмици, защото преди 4 седмици този дял бе 45%. Явно има проблем.

Забелязваме, че в момента компаниите изчерпват инвентарите си. В същото време остават пълни с поръчки. Има голямо търсене.

Те са изправени пред проблеми с наемането на нови работници. Имат проблеми да намерят квалифицирани хора. Очакват тези проблеми да се задържат при доставките на полуготова продукция.

Това изчерпване на запасите очевидно не е устойчиво.

Така че ще бъдем изправени пред трудности наесен и компаниите вече реагират на това.

Може би дори намаляват капиталовите си разходи или дори наемането на нови хора, ако смятат, че проблемите ще се задържат.