Централните банки в Азия харесват решенията на Фед

Есвар Прасад, професор в Cornell University

18:33 | 18 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Изглежда в момента те по-скоро вдигат шум, отколкото да предприемат нещо конкретно. И това се дължи на няколко причини. Първо, Фед подаде ясен сигнал, че ще започне снижаване на паричните стимули инжектирани в икономиката след няколко години, а това е дълъг период. Но е важно, че Фед подсказа на пазарите, че ако греши относно преходното повишаване на инфлацията, то те имат готовност за действие. Това е добър ход за пазарите и засега развиващите се пазари го приемат добре.

За някои от тях това дори представлява позитивен ход, в смисъл че има валути, които идглежда са по-укрепнали отколкото се очакваше в зависимост от краткосрочните прогнози за икономиките на съответните страни. Но поевтиняването на индийската рупия и китайския юан с около процент не е значителна промяна за тези валути. Дори и държава като Индия, която беше много чувствителна към подобни ходове на Фед заради дефицита по текущата си сметка, е в много по-добра позиция поне на външния фронт. Разбира се, вътрешния фронт е съвсем различно нещо.

Китайската централна банка иска да отправи много ясно послание към пазарите, че тя ще остави юана да се движи относително свободно, освен ако няма драстични движения, а това поевтиняване не се счита за драстично движение. Според мен, централната банка започваше да се тревожи от мащаба на поскъпването, което наблюдавахме при юана през последните няколко седмици. Особено при забелязаните признаци за забавяне в темповете на икономически растеж. Така че, те вероятно гледат на това леко поевтиняване с известно облекчение.

Китай няма сериозни проблеми с изходящите капиталови потоци. Входящите капиталови потоци са силни в Китай, а и в много други развиващи се пазари. Така че за тях това е глътка свеж въздух, а не проблем.