Citi предупреди за липса на ръст на заемите

Дани Бъргър, Bloomberg

16:15 | 17 юни 2021
Обновен: 16:16 | 17 юни 2021
Преводач: Мария Попова

Вероятно следват всички банки. Щом JPMorgan и Citi са засегнати, значи всяка една банка ще отбележи спад. Но нека поясним – спадът спрямо миналата година е наистина рязък, защото волатилността беше висока и това доведе до бума на приходите от търговия, а сега настъпва нормализация.

Негативната реакция се дължи отчасти на факта, че предупреждението на JPMorgan и Citi е не само за търговските приходи, а и за ръста на заемите, който не се нормализира. Потребителите все още разполагат със значителни спестявания благодарение на стимулите. Така че, не само приходите страдат, а и няма растеж на заемите. Всичко това доведе до спада в цената на акциите, който наблюдаваме.

Европейските облигации

Десет банки не бяха допуснати да участват в тези аукциони. Безпроблемното протичане на вчерашния аукцион показа, че силните карти са в ръцете на ЕС. Те казаха на тези банки, че щом в миналото са нарушили антитръстовите закони, трябва да докажат, че са предприели стъпки да отстранят нарушенията, но докато не го направят, не могат да участват в аукцион на ЕС.

Говорим за най-големите банки в световен мащаб, сред които Bank of America, JPMorgan, Citi, Barclays и Nomura. Това не е негативно отношение, но представлява 10% от генерираните такси на тези банки в Европа. Трудно ще е да заменят такъв източник на приходи. Има и вероятност да се разклати статуквото в лигата на титаните в зависимост от това кой ще има най-голямо участие в аукционите на облигации тук.