Послание за единство към Китай от Г-7

Сю Кийнан, Bloomberg

10:43 | 11 юни 2021
Преводач: Силвия Грозева

ЕС-САЩ-Китай

Да започнем от събитията преди срещата на върха на Г-7  в Корнуол. Световните лидери, включително от САЩ, ЕС и Великобритания се събират да стегнат редиците и да се обединят в единно послание към Русия и Китай. Те казаха, че ще се защитават от рисковете за сигурността, търговията и геополитическите. Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел посочи Пекин.

"Подходът на ЕС е ясен. Китай е партньор, конкурент и потенциален системен съперник. Ще се защитаваме срещу практики, които създават рискове на сигурността, смущават равнопоставеността на всички или са несъвместими с нашите ценности", каза Шарл Мишел, президент на Европейския съвет.

Тайван

САЩ подчертават значението на търговските и инвестиционни отношения с Тайван. След виртуална среща с тайванския си колега, американският търговски представител Катрин Тайс каза, че двамата са се разбрали да работят заедно по общите проблеми. Тайпе казва, че облекчаването на ограниченията за вноса на американско месо с добавки показва ангажимента му да задълбочи връзките със САЩ. Китай е против всякакви официални контакти между САЩ и Тайван.

Великобритания

Британският премиер Борис Джонсън обмисля решението си да отложи отварянето. Наши източници ни казаха, че удължаването на мерките може да бъде заради новия взрив на случаите на делта варианта, който за пръв път бе открит в Индия. Ограниченията във Великобритания трябваше да изтекат на 21 юни. Джонсън е под нарастващ натиск от собствената си партия да отвори отново икономиката. 70% от британските възрастни са вече ваксинирани с поне една доза.

Храни

Световните разходи за прехрана се очаква да се увеличат до исторически връх тази година. Бедните страни ще са особено силно засегнати от повишените цени на храните. Според доклад на Агенцията по храните и земеделието на ООН, развиващите се храни са изправени пред 21% скок в тези разходи. Най-богатите страни ще плащат 6% повече. Ръстът е воден от повишените цени на зърното, захарта, растителни масла и маслодайни растения.