Айкан: Климатичните промени са много интересна сфера

Карл Айкан, изпълнителен директор на Icahn Capital

19:30 | 27 май 2021
Преводач: Антон Груев

Климатичните промени са много интересна сфера.

Мисля, че възобновяемите горива ще продължат да съществуват и ще увеличат дела си под една или друга форма просто защото гласоподавателите го поискаха и това беше част от кампанията на Джо Байдън. Всички искат чист въздух, никой не иска да усеща замърсяването докато диша.

Мисля, че горивата от възобновяеми източници вече съществуват. Ние сме собственици на CBI и имаме няколко рафинерии, като вече променяме начина им на работа, за да преработват горива от възобновяеми източници, а не изкопаеми горива.

Мисля, че това е пътят на бъдещето и една интересна сфера за инвестиции.

Може да звучи нелогично, но това не поставя рафинериите в по-добра позиция. 

Рафинериите са най-евтиният начин да се изгради завод за възобновяеми горива. Цената на едно такова съоръжение е стотици милиони, ако не и милиарди долари. Но ако имате рафинерия в добро състояние може да преустроите част от завода за възобновяеми и част от него за изкопаеми горива. Разбира се, имате нужда и от водород.

Ние вече го правим и мисля, че и други производители ще ни последват.

Въпреки това прочетох предложенията на някои сенатори да включат този сектор в проектозакона за инфраструктурата. Мисля, че това е страхотна идея.

Той трябва да е част от инфраструктурния закон – правителството трябва да участва, защото възобновяемите горива са по-скъпи от изкопаемите за преработка и производство.

Така че според мен това е добра посока на развитие, но не трябва да прекаляваме. Все пак трябва да запазим изкопаемите горива, защото малките рафинерии, които нямат капитал изпитват проблеми. За щастие ние нямаме такива проблеми и затова че бих казал, че CBI е средно-голяма рафинерия.