Един завод за полисилиций в Синдзян отвътре, част 1

10:10 | 18 май 2021
Обновен: 07:31 | 20 май 2021
Преводач: Антон Груев

Преди малко пристигнахме в завода за полисилиций на компания Daqo New Energy в западната китайска провинция Синдзян. Това е второто ми идване тук, като при първото през март охранителите на входа не ни пуснаха и ни отказаха достъп до съоръженията.

Това стана след като се опитахме на няколко пъти да се свържем с компанията. Но след като публикувахме материала си, компанията решиха да поканят малка група анализатори, инвеститори и журналисти да посетят техните заводи. Изследователите не свързват Daqo с програмата за прехвърляне на служители.

Но я свързват със Сидзян продъкшън кънстръкшън корп. Това е държавна строителна компания, която беше санкционирана от САЩ заради нарушаване на човешките права.

"Нямаме връзка със със Сидзян продъкшън кънстръкшън и не сме тяхна собственост. Нашите собственици са изцяло чуждестранни и не работим заедно с тях", каза финансовият директор на Daqo New Energy Мин Ян.

Нека видим какво ще ни кажат. Ще разгледаме завода.

Някои части от завода са крайно чувствителни на външно замърсяване. Затова и нося този заешки костюм. На няколко места във фабриката влизаме в по-малки помещения, където ни обдухват с въздух, приличат на гигантски сешоари.

4 компании, всичките в Синдзян представляват над половината от световното производство на полисилиций.

Това е основният материалза производство на соларни панели – важен елемент от зелената енергетика. Компаниите за полисилиций са привлечени към провинцията основно заради евтината електроенергия. Щедрите правителствени субсидии, които целят да привлекат повече инвестиции в региона също са важен фактор. 02:05

Едно от нещата, което компаниите повтарят постоянно е, че много от техните процеси са автоматизирани. И задават въпроса защо биха искали толкова много нискоквалифициран, а какво остава за принудителен труд. И не виждат логика да ги обвиняват, че използват принудителен труд.

По време на посещението си бяхме разведени из завода от директори на компанията. Те много подробно ни обясниха как точно се произвежда полисилиций. Освен това подчертаха, че компанията им няма връзка с принудителния труд и следват политика на нулева толерантност спрямо нарушения на човешките права в своята снабдителна верига.

Но през последните години компаниите в региона стават обект на все по-засилен контрол. Причината е, че според експерти, някои предприятия може би са се съгласили да наемат хора от етнически малцинства като част от подкрепяна от правителството програма за допълнителен труд. Критиците казват, че заради строгите китайски репресии в региона, етническите малцинства в региона нямат особен избор освен да приемат работа, която често ги отделя от семействата им и понякога ги изпраща да работят на другия край на страната. Отказът може да доведе до негативни последици за конкретния човек или цялото му семейство, включително задържане.

Китайското правителство твърди, че трудовите програми помагат на малцинствата да си намерят по-добра работа.