Джилиан Тет: Регулаторите трябва да се намесят в крипто

Джилиан Тет, председател на редакционния съвет на Financial Times, Дейвид Краус, председател и директор на Aperture Investors

19:30 | 17 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Джилиан Тет, председател на редакционния съвет на Financial Times: Регулаторите трябва да се намесят. Причината някой като Илън Мъск може да има толкова силно влияние на крипто пазара е защото той е нерегулиран. И вероятно силно концентриран като собственост на крипто.

Ние полагаме усилия в момента регулаторите да упражнят повече надзор. Не само по въпроса за пазарните манипулации, но и срещу прането на пари.

Честно, всяка една от големите банки, които работят с крипто мислят за това. Също и мениджърите на фондове – било Fidelity или Goldman Sachs. Опитват се да решат въпроса.

Иронията е в това, че зелените проблеми може да се окажат проблемът, който ще обедини всички, дори либертарианците.

Дейвид Краус, председател и директор на Aperture Investors: Искам да добавя още една идея към разговора.

Има някои проблеми около крипто валутите.

Например проблемът с добиването им. Копаенето създава стойност от недостига и желание да се спечели нещо чрез производството на биткойн.

Това е спекулативния аспект на биткойн и на крипто валутите.

По-интересният аспект на крипто обаче не е фактът, че има спекулативна стойност. А че е механизъм, чрез който всъщност можете да търгувате, разплащате и вписвате транзакции незабавно.

Това е много по-ценната част на крипто и не ви трябва упражнението по копаене и използването на енергия, за да го постигнете.

Така че трябва да започнем да мислим за отделяне на спекулативните аспекти на крипто, които нямат стойност за него и сега знаем, че са мръсни за околната среда.

Да се отдели това от реалната стойност на крипто, валута, с която се плаща незабавно, моментално се записва като транзакция и понижава цената на плащанията по света.

Това е най-ценната й черта.

Ако се върна към тезата на Джилиан, това може да положи началото на отделянето на спекулативните аспекти, които не са така стойностни и истинската стойност на крипто.