Австралия одобри $15 млн за борба с мишките

Сибила Грос, Bloomberg News

11:30 | 14 май 2021
Обновен: 16:41 | 14 май 2021
Преводач: Антон Груев

Австралия е добре позната като дом на едни от най-зловещите същества като змии и паяци. Но сега страната се бори с огромно нашествие от мишки в западен Нов Южен Уелс. Съветвам ви да не гледате кадрите преди да ядете, защото са наистина отблъскващи.

Ситуацията е толкова тревожна, че властите на щата одобриха пакет от 15 млн. долара, за да се борят с проблема и поискаха спешно одобрение на изключително отровен химикал, който още не е одобрен в страната. Той би убил мишките за 24 часа, но до одобрението му ще минат поне няколко седмици.

От много общности в западен Нов Южен Уелс и южен Куийнсленд се чуват ужасяващи истории за мишки, които влизат в домовете на хората и ги хапят докато спят. Някои трябваше да спят в колите си само за да избягат от напастта, а други изхвърлят мебели от домовете си.

Проблемът засяга и фермери, защото мишките влизат в силози със сорго и оставят изпражнения. Разбира се, това е абсолютно недопустимо за зърно, което може да се консумира от хора или животни.

Другото на което мишките пречат е засетите посеви преди зимната жътва. Пшеницата и ечемика в много райони станаха жертва на мишките.

Всичко това се превръща в огромен здравен и икономически проблем за хората. Освен това е и отвратително.