MSCI Китай влезе в мечи пазар

Ричард Фрост, Bloomberg

12:00 | 14 май 2021
Обновен: 12:20 | 14 май 2021
Преводач: Силвия Грозева

Трудно е да се очаква нещо друго, освен мечи настроения в момента. Имахме известно отблъскване през нощта в американските акции.

Но над 20% спад от пика е доста бързо понижение след февруари.

Този пазар спада заради тревога особено при технологичните акции.

Китай възприе много агресивен подход към частния сектор в технологиите. Опасенията са, че тези компании са твърде големи и различни. Ръководителите им като Джак Ма трябва да се подчинят. Това се отразява зле на компании, ръководени от хора, които попадат под влияние.

На фона на очакването тази ситуация да се задържи, стои въпросът и за инфлацията и затягането на монетарната политика в Китай. Човек би очаквал тези тревоги да се запазят.

Интересно, ако говорим за MSCI Китай и погледнем към Taiex в Тайван, това са два индекса, силно доминирани от технологичния сектор.

Ралито на технологичните акции по света бе основна тема в последните 2г. Първо защото бе почти невъзможно да загубиш пари там и второ, заради все по-големия ливъридж.

Фактът, че двата индекса са толкова зле, MSCI World например е само на 3% от рекорда, скъсването на връзката с технологичния сектор в останалата част от света става все по-явно.

В Китай компаниите са главно интернет базирани. В Тайван са базирани на индустрията на полупроводниците.

Големият урок, който можем да научим от Тайван са тревогите от ковид и други неща, но така става, когато се натрупва толкова голям ливъридж и после започва обрат. Особено Тайван бе силно воден от търговията на дребно.

Забелязваме го и на някои други пазари. Хората започват да изпадат в паника. Излизат преди края и накрая се оказват въвлечени в този краш, което ги принуждава да продават, заради маржините, което дори още повече влошава нещата.

Определено трябва да се тревожим, ако сме глобален ливъридж инвеститор, който е силно въвлечен в технологичния сектор при този краш, който засега остава ограничен в тази част от света, без да се разсейва към други части на света.