Пандемията и проблемът преди финала

Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за изследване на заразните болести

10:55 | 14 май 2021
Обновен: 10:55 | 14 май 2021
Преводач: Мария Попова

Това е нещо, което аз наричам „проблема преди финала“. През последните два месеца изминаваме последния километър от маратона, тоест ние насочваме ваксините към общности готови да се ваксинират и към места, където ваксините да се поставят.

Сега проблемът е да накараме хората да разберат защо ваксинациите са толкова важни, как те предпазват не само вас, но и любимите ви хора, членовете на семейството, на общността ви. Определено ще е трудно, а отговорът не е само един.

Той зависи от това кои са хората, които се противопоставят или се колебаят относно ваксините. Дали това е бременна жена притеснена за безопасността на нероденото си дете, дали е от предградията, млад чернокож, който е убеден, че това е правителствен заговор целящ да събира информация това е част от списъка с причини защо хората смятат, че ваксините не са нужни или не са безопасни. Нашата работа е да стигнем до всеки един от тях и чрез данните да ги убедим в обратното.

Знаете ли, аз не вярвам в груповия имунитет, намирам го за нещо като мечта, която непрекъснато се използва за довод, защото хората не разбират значението му.

Груповият имунитет означава да има достатъчен брой защитени хора било чрез ваксинация или естествена инфекция и не се наблюдава нарастване на заразяването. Това значи, че броят на заразените непрекъснато намалява до момента, когато има все по-малко инфектирани при всяко ново поколение на предаване, всяка нова група случаи. При този вирус, след като видяхме колко заразен може да бъде, особено с новите му варианти, ща са необходими нива от 80, дори над 90% защитени хора.

Ние сме доста под този брой спрямо общия брой на хората готови да се ваксинират, под това ниво сме и спрямо ефикасността на ваксините, макар те да са невероятно добри.

Мисля, че ще е голям късмет рутинно да постигнем над 80-90% ваксинирани. И когато съберем всички тези фактори, не мисля, че ще постигнем групов имунитет и вирусът ще изчезне. Това, което ще постигнем е драстичното понижаване заразяването, то ще е много по-различно от преди. Но мисля, че идеята за групов имунитет е само за учебниците.