САЩ подкрепят временния отказ от правото на интелектуална собственост

Вони Куин, Bloomberg

15:31 | 6 май 2021
Преводач: Мария Попова

САЩ ще подкрепят предложението за отказ от интелектуална собственост за ваксините срещу COVID-19 като част от усилията да се увеличат глобалните доставки и да се реши проблема с недостига в бедните държави. Търговският представител Катрин Тай каза, че администрацията на Байдън ще бъде активна в преговорите в СТО и ще потърси подкрепа и от други държави. Акциите на някои фарма компании се понижиха при тази новина.

Доставките на ваксини за Филипините ще скочат със 7 милиона дози през този месец благодарение на COVAX и нови доставки от Китай и Русия. Страната разчита на ваксини от различни производители, за да отвори икономиката си, която се опитва да се възстанови от миналогодишния рекорден срив. От вторник, ваксинираните са 2 милиона като 1.7 милиона са получили първа доза.

Тайландската централна банка запази основната лихва без промяна за осмо поредно заседание и предупреди, че прогнозата й за икономическо възстановяване е застрашена от нарастващия брой болни с COVID-19. Тайланд се бори с най-голямата вълна от заболяването от началото на пандемията. В сряда правителството гласува удължаване на мерките в подкрепа на икономиката като пари за потребителите и субсидии.

Бразилската централна банка повиши лихвите за втори пореден път като основната лихва нарасна със 75 базови пункта до 3.5%. Ходът беше предприет, за да се противостои на нарастващите потребителски цени. Те преминаха поставения таван и са на четири годишен връх. Те повториха и плановете си за частично премахване на стимулите и набелязаха  още едно повишение от 75 базови пункта при следващото заседание. Бразилският реал е сред най-слабо представящите се валути в света за тази година.