Търсенето на чипове показва посоката на икономиката

Ед Лъдлоу, Bloomberg

18:22 | 28 април 2021
Обновен: 18:22 | 28 април 2021
Преводач: Мария Попова

Texas Instruments произвеждат 80% от чиповете, които продават на клиенти, те нямат трета страна подизпълнител. Те употребиха онази ключова дума, която чуваме от началото на годината – оперативно време. С други думи, това е времето от момента на клиентската поръчка за чипове до момента, когато компанията ги доставя. Казаха, че през първото тримесечие все още са имали проблемни точки в различните индустрии, когато оперативното време се е удължило. Но добрата новина е, че оперативното време вече е стабилно и вече могат да предложат редица чипове, които са налични, тоест те разполагат с чипове на склад.

Това е много интересен знак, за хората, които наблюдават глобалната икономика и за които Texas Instruments е като ветропоказател, защото някои от клиентите му са компании от тежката индустрия, от автомобилостроенето и те обслужват широка гама от индустрии в редица държави. Търсенето на техните чипове от добрия стар индустриален тип наистина показва как ще се движи икономиката в близко бъдеще.

Що се отнася до АMD, там имаше по-малко коментари, но те дадоха толкова оптимистична прогноза за годината, че явно търсенето е много силно.

Това е моментът, в който да погадаем на чаени листенца. Texas Instruments направи прогноза за годината, която отговаря напълно точно на оценките на анализаторите. Те не повишиха насоките за очакваните продажби, не направиха особено оптимистична прогноза за някои клиенти.

Уолстрийт схваща това като сигнал, че търсенето, което сме считали, че съществува, особено от автомобилната индустрия, която намали производството на коли заради недостига на чипове, явно не е толгова голямо.

Случва се това, което споменахте – започваме да се връщаме на работа, завръщаме се в училищата и драстичния скок в търсенето на преносими компютри, таблети, смартфони явно отслабва след като те не повишават прогнозата си за чипове, необходими за тези устройства. Значи търсенето не е толкова голямо, колкото смятахме и везните на снабдяването ще се изравнят скоро.