Колко да чакат потребителите на чипове

Ерик Рос, главен инвестиционен стратег, Cascend

16:28 | 13 април 2021
Преводач: Силвия Грозева

Относно търсенето – ковид предизвика смущения във веригите на доставки, но ние можем да се справим доста бързо с това.

Ковид привлече много ново търсене, което не очаквахме от персонални компютри и лаптопи и работата и ученето вкъщи, дейта центровете, защото всички работят онлайн и т.н.

Това изсмука много капацитет, повече, отколкото очаквахме.

Но има сегменти на икономиката като производителите на коли, които не натрупаха навреме запаси. Те не успяха да си запазят капацитет достатъчно бързо.

Затова те бяха ударени най-силно, повече от производителите на компютри или смартфони, които по друг начин си управляват запасите, а не само за момента.

Сега данните ни за сектора показват, че компаниите не просто се опитват да купуват чипове и да си ги пазят, за да държат ключовите инвентари. Не, имаме търсене в цялата верига на доставки, дори и при незначителните – както ги наричам – части като резистори и платки.

Навсякъде – дори чипове за управление на захранването.

Не само високия сегмент чипове.

Вашингтон е съвсем друг проблем, защото става дума, че сме решили да си изградим цялата верига на доставки в Азия. Дори ако е под въпрос дали всичко трябва да е на едно място и то в Китай, като например е при тайванските компании.

Ще минат много години. Ако Байдън иска да направи индустрия на чиповете за стотици милиарди долари днес, което не е лесно, това ще донесе може би 4 водещи производители на полупроводници тук. И останалите по веригата.

Не е малка част от индустрията.

Това е производство за 100 млрд долара. Ако всичко мине добре, ще са нужни 2г и повече, за да заработи всичко.