Обясни това: Недостигът на чипове, част 1

Питър Елстром, Bloomberg, Токио

13:28 | 3 април 2021
Обновен: 14:24 | 3 април 2021
Преводач: Мария Попова

Защо не достигат компютърни чипове в света? Коронавирусът затвори заводите в Азия, Европа и Съединените щати и дори гиганти като Samsung предупреждават за сериозен недостиг. Ето какво трябва да знаете.

Всичко започна в началото на пандемията от коронавирус. Технологичната индустрия и производителите на автомобили подходиха към пандемията с нагласата, че търсенето ще се понижи доста рязко. Така, много от тях, особено в автоиндустрията започнаха да снижават прогнозите си за предстоящата година. Това ги принуди да отменят някои планирани поръчки, да намалят производството си и да кажат на доставчиците си, че няма да се нуждаят от толкова много части колкото първоначално са прогнозирали.

Истината обаче е, че имаше невероятен бум в търсенето на тези продукти по време на пандемията, докато хората си стояха вкъщи, работеха вкъщи и им трябваха повече компютри, трябваха им повече екрани, искаха по-добри смартфони и започнаха да купуват технологични продукти. Производителите на автомобили също бяха изненадани – хората решиха, че искат да шофират повече, искат да пътуват с колите си, за да са по-защитени -  и търсенето нарасна.

Проблемът беше, че след като бяха казали на доставчиците, че не са им необходими толкова части, те трябваше да застанат на опашката, за да купят повече чипове.

Защо да не се произведат повече чипове?

Сложното в индустрията на полупроводниците е, че е нужно много време, за да се увеличи производството. Един завод за производство на чипове може да се строи години и да погълне десетки милиони долара инвестиции. След това производственият процес трябва да се усъвършенства, така че да получите висока производителност. Това е много трудно да се направи и отнема много дълго време на производителите. Те виждат настоящия бум в търсенето, но няма да могат да увеличат производството още доста време.

Другият проблем е, че те не искат да увеличават производството сега, за търсенето, което има сега в случай, че това търсене се окаже временно. А после, в бъдеще, техните заводи да заработят и след две години или три години търсенето да изчезне.