VW иска да е властелин на софтуера

Кристоф Раувалд, Bloomberg

15:30 | 30 март 2021
Преводач: Мария Попова

Колите на бъдещето станаха следващата граница по при генерирането на данни. Приблизителната стойност на пазара е 400 милиарда долара.

Volkswagen си е поставил собствена цел да увеличи дела на софтуера, който произвежда от настоящите 10% до 60%. Макар това да представлява значително нарастване, то се равнява на разходите на Google само за една година.

Огромната пазарна капитализация на Tesla ще бъде критичен тест за всички традиционни производители на автомобили в опита им да увеличат дела на софтуера си. С една по-агресивна стратегия, Volkswagen ще разработи свой уникален софтуер, който ще започне да се ползва през 2024г.

Първата кола, която ще се базира на тази нова технология носи работното име Landjet, която ще се прави в завод до централата на Volkswagen във Волксбург.

Volkswagen са се заели с мащабен проект – да преобразят основния си завод във Волксбург и да го изправят в пряка конкуренция с първия завод на Tesla в Германия.

Като цяло, огромната конкуренция и надпреварата на електромобилите ще ескалира и ще се развие на територията на Volkswagen. За да осъществи проекта, компанията създаде нов софтуерен отдел, в който работят около 4 хиляди инженери само в Германия.

Новата софтуерна архитектура ще бъде „мозъка“ на новата кола, според директора на Volkswagen Херберт Дийс и той не иска да го възлага на подизпълнители. Освен усилията да разшири софтуерните си възможности, компанията встъпи и във външни партньорства.

Едното с Amazon за изграждане на индустриален облак, който да обединява всички заводи, а другото с Microsoft – за свързване на бъдещите коли.

Спонсорира се и ново училище за програмисти във Волфсбург, чиито възпитаници ще могат да работят във Volkswagen или при друг производител.

Големият въпрос е дали Volkswagen ще може да напредне бързо, за да навакса технологичното си изоставане от Tesla и да разшири производството на софтуер.

Вие бяхте с „Как се придвижваме“, аз съм Кристоф Раувалд, следете ни за повече новини в QuickTake и Bloomberg.