Време ли за имот в Ню Йорк

Мисирлена Еголфопулу, Bloomberg Wealth

19:30 | 9 март 2021
Автор: Петя Кушева

Цифрата днес е 15.5%.

Наемите във всички квартали на Ню Йорк, анализирани от Street Easy, показаха най-бързия спад на годишна база през януари поне от десетилетие.

Спад от 15.5% в Манхатън и 8.6% в  Бруклин и Куинс.

Докато темпото на новите обяви се забави в сравнение с пика си през есента, все още има два пъти повече жилища на разположение за наемане в Манхатън и Бруклин, отколкото преди година. Почти толкова и в Куинс.

Пандемията от Ковид-19 подтикна много жители на Ню Йорк да се изнесат от тесните апартаменти и да отидат на други места с по-ниски данъци и може би по-топло време.

Други бяха принудени да напуснат, след като загубиха работата си. Всичко това създаде идеална възможност за някои да се преместят в града на мечтите си и да сключат договори за наеми достигнали най-ниското си ниво от десетилетие.

Много хора напуснаха Ню Йорк, което доведе до възстановяване на рекордно ниските нива на свободни места и солидна наличност на апартаменти под наем.

Наемодателите наистина се мъчеха да запълнят тази празнота и започнаха да предлагат много привилегии за хората, за да дойдат в града и да наемат апартаменти. Някои от тях са повече гъвкавост при договаряне на наема, повече безплатни месеци наем, бонуси като безплатен паркинг.

Въпросът е, че хората, които наистина много време са искали да се преместят в Ню Йорк, наистина сега намират идеална възможност да го направят.  Това очевидно беше страничен продукт на пандемията.

Данните, които разгледахме посочват, че докато средните цени на наемите във всички агенции са ниски, наличните запаси от жилища наистина започват да намаляват, докато в същото време наемите започват да се увеличават.

Само през януари наличните жилища са намалели с почти 40 % спрямо пика на пандемията. Това е вероятно, като се погледне факта, че града бавно започва да отваря затворените музеи, местата за хранене.

Също така ваксината е на хоризонта и хората очакват, че колкото по-топло става времето и колкото повече ваксини достигат до хората, толкова повече тези добри сделки няма да бъдат налични.