Има ли ефективна ваксинационна кампания в ЕС

Мария Тадео Bloomberg News

15:00 | 24 февруари 2021
Автор: Антон Груев

Длъжности лица в Комисията казват, че вярват в постигането на колективен имунитет до края на лятото, което значи до 21 септември. Но тук искам да ви покажа последните данни от Astra Zeneca.
Вчера излезе новина за възможен нов спад в доставките за Европейския съюз.

Но компанията пусна изявление, в което се казва, че искат да достигнат първоначалнот обявените дози и работят за изпращане на 180 милиона дози през второто тримесечие. Това беше записано в първоначалния договор с Европейската комисия и на практика компанията отрече вчерашната новина.

Но много длъжностни в Брюксел казват, че имаше голямо увеличение в доставените дози на Pfizer, миналата седмица беше сключен нов договор и с Moderna.

А в момента се договарят и условията за 100 млн. дози за препарата на Johnson&Johnson, който се прилага само в една доза. Ето защо компанията е натрупала достатъчен производствен капацитет.

Сега въпросът става могат ли властите да имунизират гражданите си, има ли ваксинационна кампания, която да е ефективна?

Но по отношение на самите дози, от Брюксел казват, че са изградили достатъчно диверсифициран портфейл и не разчитат само на Астра Зенека, всъщност водещата ваксина за съюза е на Pfizer. Възлагат се и големи надежди на Johnson&Johnson и се надяват да спазят срока от 21-ви септември за колективен имунитет в съюза.