$1,9 трлн е правилната рецепта за икономиката

Брайън Дийс, икономически съветник на Белия дом

21:00 | 23 февруари 2021
Автор: Петя Кушева

Определихме сумата въз основа на нуждите, които виждаме, за да поставим ваксини в ръцете на хората, за да отворим училищата и за да осигурим помощ за семействата и бизнеса.

И докато разглеждаме това, разглеждаме оценките не само на разликата в производството, но и огромните затруднения, което виждаме на пазара на труда.

Десет милиона души са без работа все още в тази икономика.

Смятаме, че това е подходящо оразмерено и категорично е правилния вид икономическа рецепта за такъв уникален и наистина несигурен период в нашата икономика.

 

Провеждаме този дебат повсеместно и приветстваме възможността да обясним контурите на нашия план.

Едно от уникалните неща при тази икономическа криза е, че това е уникална криза и уникална рецесия причинена от пандемията.

Мислим за това, от което се нуждае икономиката, от гледна точка на нещо, което е по-близко до природно бедствие, отколкото типичната рецесия. Трябва да използваме ресурси и подкрепа.

И също така видяхме през изминалата година един подход, който казваше да изчакаме и да видим, ще предприемаме допълнителни стъпки, но той не даде резултати и ни е вкара в доста дълбока дупка.

Чувстваме се доста уверени относно икономиката и че това е правилният път и в посоката да се направи нещо, което определено ще ни помогне да вземем в ръце тази криза и ни води към по-силно и по-дълготрайно възстановяване занапред.