Пътят на биткойн към мейнстрийм

Дейвид Уестин, Bloomberg News

17:32 | 15 февруари 2021
Автор: Мария Попова

Възходите и паденията на GameStop имат своя паралел в биткойна.

Миналата седмица криптовалутата отново предизвика оживление, след като собственикът на Tesla, Илън Мъск обяви, че производителят на електромобилите инвестира 1.5 милиарда долара в биткойн.

Той каза и че възнамерява да започне да приема биткойн като форма на заплащане. Но дори и Илън Мъск не може да спаси криптовалутата от волатилността.

Шармин Рамани, гл. инвестиционен директор Goldman Sachs Wealth Management: Криптовалутата е добър пример, при който се наблюдава същото движение на цените, но не е ясно дали това се основава на някаква стойност или на фундаментите.

В края на 2020 цената на биткойна скочи четворно след като беше подкрепен от традиционни играчи. PayPal позволи на потребителите да купуват, продават и да държат криптовалути в PayPal портфейлите си, а Fidelity основа свой биткойн фонд. Милениълите също се включиха в групата за подкрепа на биткойн като използваха плащанията от стимулите, за да си купят криптовалута.

Хауърд Лътник, председател и директор на Cantor Fitzgerald: Концепцията е за акции, подкрепени от инвеститори на дребно, за да се покачи многократно цената им – примери за това са биткойнът и Tesla.

Биткойнът привлече и интереса на институциите. Инвестиционна анкета на  Fidelity установи, че 36% от анкетираните институции включват криптовалута в портфейлите си, повече от 6 на всеки 10 заявяват интерес към биткойна и други криптовалути.

През 2019, интерес са имали по-малко от половината.

Майк Новограц, основател и директор на Galaxy Digital: Първоначално мислех, че биткойн ще достигне 50-60 хиляди след година. Всичко се случва много по-бързо отколкото прогнозирах. Днес си мисля, че биткойн може да достигна 100 хиляди долара.

По-голямата част от Уолстрийт все още изчаква. Най-напреднали в приемането на биткойн са JPMorgan. Миналата година банката се съгласи да обменя биткойн чрез своята Coinbase, а Gemini Trust станаха техни клиенти.

Скот Майнърд, инвестиционен директор на Guggenheim Global: Не мисля, че инвестиционната база е достатъчно голяма и достатъчно дълбока, за да подкрепи подобна оценка.

Има регулаторни пречки по пътя на биткойна към традиционните валути. Американското министерство на финансите предложи банки и други посреднически институции да поддържат сведения за удостоверяване самоличността на клиенти при определени сделки с криптовалути. Вписването на сделки противоречи на самото естество на биткойна, който подкрепя анонимността.

Майкъл Зоненшайн, директор на Grayscale: Хората, които са се посветили на този клас активи знаят, че използването на валути като биткойна за каквата и да е тъмна или незаконна сделка вероятно е най-неподходящия механизъм, тъй като всяка сделка оставя дигитални следи.