Sullivan & Cromwell's: Започва нов М&A цикъл, част 1

Франсис Акила, ръководител на глобални M&A в Sullivan & Cromwell's

10:21 | 9 декември 2020
Обновен: 10:21 | 9 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Имаше малко сливания и придобивания през лятото и през септември. Това бяха сделки, които трябваше да станат през март, април и май, но са били задържани, докато условията станат малко по-добри. Сега виждаме, че компаниите започват да мислят накъде ще вървят по-нататък? И докато икономиката е донякъде слаба, това което очакват след пандемията е вероятно доста добра и жизнена икономика, като лихвите на спестяванията са доста високи и хората искат да излязат и да започнат да действат. Очаква се началото на чисто нов M&A цикъл, на голяма консолидация на пазара.

Със сигурност се очаква активност там, където команиите, на които сте се обадили и сте казали, ако все пак някога планирате продажба, обадете ни се. И не чувате нищо в продължение на месеци, понякога години. И изведнъж започват да ви се обаждат.

Това, което се случва е, че една оферта поражда друга и едно действие в даден сектор поражда по-голяма активност в сектора. И точно това започваме да виждаме. Затова казвам, че тук не става дума само за една компания, която решава да сключи сделка. Това наистина е началото на нов цикъл.

Отдавна се занимавам с това, вече 37 години и е ясно, когато започнете да усещате това ниво на активност и я виждате в различни географски райони, в различни сектори на икономиката, дори и на тези високи цени. Хората се питат не трябва ли да купуват, когато цените са ниски? Това е начинът, по който инвеститорите гледат на нещата. Но когато ръководителите и бордовете на компаниите го преценяват, мислят в много по-дългосрочен план.

Вижте втора част на видеото тук: