Байдън обеща инвестиции в чиста енергия

Акшат Рати, Bloomberg News

11:53 | 4 декември 2020
Обновен: 11:58 | 4 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Байдън ще направи огромни инвестиции в чистата енергетика. Обеща да похарчи 2 трилиона долара за инициативи като осигуряването на чиста от въглерод енергетика до 2035 г. Никоя друга  голяма държава досега не е давала подобно обещание.

Той ще увеличи инвестициите в научно-изследователската дейност. Соларните панели днес са евтини, защото правителството ги субсидира, когато бяха скъпи. Това спомага за технологичния напредък и редуцира разходите. А и планът му ще изглади екологичното неравенство. Цветнокожите страдат много повече от екологични щети в сравнение с всички останали. Байдън ще насърчи голяма част от инвестициите си  за преодоляване на тези неравенства.

Планът на Байдън получи висока оценка от експертите. Но колко от него ще се изпълни на практика? Това все още е отворен въпрос. Байдън би могъл да има високи практически постижения, но ако трябва да прокара съответни закони, ще му е нужна подкрепата в двете Камари на Конгреса. Той ще се нуждае от партията си – демократите, за да му осигурят необходимото мнозинство в Сената. Това все още е под въпрос.

Но ясно е, впрочем, че Байдън реално ще се стреми да намали емисиите, а няма да бъде безразличен към повишението им като предшественика си.

Това променя климатичната игра за всички ни. Това значи нулеви въглеродни емисии.