Ню Йорк очаква първите ваксини на Pfizer на 15 декември

Андрю Коумо, губернатор на щата Ню Йорк

12:46 | 3 декември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Консултативната комисия по имунизационни практики към Центъра за контрол и превенция на заболяванията издаде официалните приоритетни препоръки. Те препоръчват  това да са здравните работници на първа линия и възрастните хора, живеещи дълготрайно в специализирани домове. Тази препоръка съвпада с приоритетите, които ние вече сме установили.

Така че препоръките на Центъра ги потвърждават.

Първата доставка на ваксини за Ню Йорк ще е 170 хиляди броя. Федералното правителство разпределя ваксините на пропорционален принцип спрямо населението на съответния щат. Тоест броят на населението разделен на наличните дози е това, което щатът получава. Няма свобода на избора колко да получи щата, просто е процент спрямо населението, поне така казват.

Очакваме, ако се получат всички разрешения за безопасност и ефикасност , тези дози да  пристигнат на 15 декември. До края на декември администрацията предполага, че ще има достатъчно, за да се ваксинират 20 милиона души с двукратни дози, което прави 40 милиона дози. Това е 6% от американците. Давам Ви идея къде ще бъдем в началото на януари.

И тези 6% ще бъдат приоритетни   - като здравни работници, възрастните хора в специализираните домове и т.н. Но! За 6% от американците ще има налични дози до началото на януари, виждате колко още път трябва да извървим.

Щатът Ню Йорк очаква и допълнителни обеми от ваксината на Pfizer, както и от тази на Moderna, която също е одобрена и я очакваме по-късно този месец.