Финансовата мощ на Лондон пред риск ли е? - част 2

Джил Рътър, старши научен сътрудник във „Великобритания в променяща се Европа“

00:39 | 2 декември 2020
Обновен: 00:41 | 2 декември 2020
Автор: Петя Кушева

Какъв ще бъде финансовият удар за Обединеното кралство в резултат на Брекзит?

В момента са преместени някои работни места и някои активи, но все още не много. Един от въпросите е успява ли една от столиците на ЕС да се изгради като финансов център с течение на времето?

Ключови са последиците върху различните фирми. Големите фирми за финансови услуги започнаха да се местят миналата година, когато не беше ясно дали ще има напускане без сделка. Много от тях са се преместили или правят подготовка за преместване на някои активи и хора. Досега не са направили голям ход, но искат да са сигурни, че ще могат да продължат да обслужват европейските си клиенти от европейска база. Тези фирми ще имат известни допълнителни разходи, но всички са успели да осигурят непрекъснатост на бизнеса си.

Големият губещ е британската икономика, както по отношение на БВП, така и по отношение на сектора на финансовите услуги. 8 % от британската икономика допринася значително за данъчните приходи. Това е изключително високо облаган сектор и добавя висока стойност от данъци. Потенциален риск е за правителството в бъдеще, ако голяма част от този бизнес се прехвърли на  континента.