Пътят на възстановяване на британските финанси е несигурен

Джон Глен, икономически секретар на Министерството на финансите на Великобритания

20:56 | 26 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Британските финанси са пред голямо предизвикателство. Министърът беше доста ясен с тези цифри, че незвисимата бюджетна отговорност на отделните министерства е определена днес.

Това е най-лошият икономически спад, който сме виждали от 300 години и цифрите са значително предизвикателство пред икономиката ни.

 Той изложи още и пакет от разходи за следващата година и ще се върне в парламента с бюджет през март, за да посочи пътя напред, когато ни е по-ясен ефекта от ваксината и как в действителност можем да очакваме с увереност връщането на банките в икономиката през следващите месеци.

Очевидно има много предизвикателни решения, които министърът на финансите трябваше да вземе и това е едно от тях.

Но през шестте месеца до септември тази година, виждаме че заплащането в обществения сектор се е увеличило с 4%, докато в частния сектор е намалено с 1%.

Намесата защити заплащането на онези, които са в Националната здравна служба, както и тези, които печелят най-ниски заплати в обществения сектор, 24 000 паунда годишно.

Те ще получат годишно увеличение от 250 паунда. Мнозинството няма да почувства замразяването, но това беше трудно решение.

И е в контекста на ужасните икономически цифри, с които започнахте разговора.

Това беше трудно решение и очевидно е в контекста на работата, която заедно трябваше да свършим като общество, за да преминем през последните седем месеца и ще продължим да го правим. Но да, трудно решение!