Как Facebook може да монетизира от WhatsApp

Рохит Кулкарни, директор на MKM Partners

12:24 | 25 ноември 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Изминаха шест години, откакто Facebook придоби втората по големина социална платформа WhatsApp. И днес WhatsApp все още е втората по големина платформа по брой потребители. Има повече от 2 милиарда активни потребители на месец. А Facebook все още не е направила значителен пробив в печалбата от голямата потребителска база на WhatsApp.

Но публикувахме изявление по-рано тази седмица, в което казваме, че Facebook разглежда възможностите за осигуряване на приходи от потребители, особено в Индия и Бразилия, като демонстрира как могат да спечели пари не само от реклама, но и от плащания и търговия. Има неща, които станаха през последните шест до девет месеца, и които ме карат да се чувствам уверен, че в следващите три до четири години ще видим ускоряване на приходите от около 500 милиона потребители, които използват WhatsApp редовно в Индия и Бразилия.

Що се отнася до Индия и Бразилия, ключовата хипотеза е, че WhatsApp би могла да бъде онова супер приложение, което е врата към цялостни мобилни плащания и мобилна търговия, и екосистема за мобилна реклама в тези две държави.

В САЩ все още нямаме тази концепция за супер-приложението, тъй като използваме Amazon за пазаруване, Google за търсене, YouTube за друго и т.н. Но извън западните страни, в Китай и Индия, където има едно приложение или може би две - три приложения, те са като портал, използван от повечето хора за откриване на други услуги и продукти.

В Индия и Бразилия WhatsApp се опитва да бъде супер-приложението или приложението на втора - трета позиция, което отключва много повече начини за компанията да печели пари.

Например в Индия току-що получиха лиценз за доставчик на плащания за всички потребители в системата. Това е много важно постижение.

В Бразилия имат лиценза, но там имаше малък фалстарт. Внимателно наблюдаваме как се развиват нещата в страната. Освен всичко това и рекламите, пазарът е огромен и WhatsApp е готова да монетизира.