Фрийман: Социалните мрежи и Google ще спечелят

Джон Фрийман, вицепрезидент проучвания на акции в CFRA

19:33 | 30 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Pinterest и Snap надминаха с много очакванията за брутната печалба заради подновяването на разходите за реклами. Но се питах дали този феномен е свързан само със социалните медии. Но явно обхваща и търсенето.

Парите в епохата на Ковид19 се пренасочиха от традиционните медии към онлайн и дигиталните канали. Тази тенденция беше ускорена от пандемията и мисля, че това се вижда от резултатите на Google.

И то не само при търсачката, но Youtube отчита ръст от 32% на годишна база. Никой не е очаквал броят на търсения да намалее, но те се увеличха с 6,25%. а това все още носи най-голям дял от приходите на Google.

Като цяло резултатите са много впечатляващи.

Аз гледам 3 фактора. Първият е какви са светските тенденции на прехвърляне на разходите за реклами от традиционните към дигиталните и онлайн медии. Едва миналата година тези разходи преминаха границата от 50%.

Тази тенденция, от която Google печели толкова много има накъде да се развива. Това е първичният двигател на растежа.

А относно макроикономическите въпроси, изглежда, че броят на заразените скача отново, което ще доведе до ново затваряне и съответно нов спад. Това ще предизвика ново понижение на дискреционните разходи и рекламодателите като цяло. Но вероятно и ще ускори пренасочването на капитал.

 Така че въпреки вредите, социалните мрежи и Google ще спечелят, защото истинските губещи ще бъдат техните конкуренти – традиционните медии.

А от регулаторна гледна точка, мисля, че това, което видяхме вчера беше просто една какафония. Има реални промени, които трябва да бъдат направени в ерата на интернет, защото последните правила бяха взети от предходната епоха и нагодени към нея и трябва да бъдат осъвременени.

Това не е нещо задължително лошо, но със сигурност ще има много нападки, обвинения и празни приказки. Но пък това е едно от тези неща като земетресенията, никога не знаете точно какво ще се случи.