Как спря борсата в Япония

Джиройд Рейди, Bloomberg

18:39 | 1 октомври 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

В момента не знаем нищо за причината за спирането. Токийската фондова борса имаше поредица от такива системни проблеми преди десетилетие, но в момента не казват нищо за това, което би могло да го е причинило. Очевидно има някакви проблеми с другите фондови борси в Азия през последните месеци, които се дължат на хакерски атаки, но не се казва каква може да е причината за това спиране.

По отношение на това какво е засегнато, всичко на фондовата борса в Токио, което включва и кешовия пазар е засегнато.

Към момента фондовата борса Осака, където се търгуват деривати и фючърси не е засегната, така че продължава нормалната търговия на опции и фючърси. Но току що мина 9 ч. сутринта, когато отваря кешовия пазар и нищо не се търгува.

За щастие това се случва през седмицата, в която много търговци са извън Азия. Това е добър късмет. Инвеститорите нямаха възможност да реагират на нищо, което ставаше вчера. За късмет е относително спокойно по отношение на притока на новини, с изключение на тази гигантска сделка с NTT - DoCoMo по-рано тази седмица.

Мисля че по-късно ще разберем причината за този проблем със системната мрежа. Японската фондова борса пострада от такъв проблем и през 2008 г и имаше много последствия компанията. Те бяха сериозно порицани от властите.

Мисля, че доведе на някакви промени в управлението. Очевидно това ще е нещо, което ще бъде в нашия фокус, след като разберем каква е причината.