САЩ ще разреши преливането на плазма срещу Covid

Доналд Тръмп, президент на САЩ

12:00 | 24 август 2020
Обновен: 14:15 | 24 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

За мен е удоволствие да обявя един наистина историческо решение в борбата с китайския вирус, който ще спаси безброй животи. Агенцията за контрол на храните и лекарствата издаде разрешение за спешна употреба. Това е изключително въздействаща формулировка - разрешение за спешна употреба. То е за лечение с плазма от оздравял човек. Това е мощна терапия, при която се вливат много силни антитела от кръвта на пациенти, които вече са се възстановили от болестта на такива, които в момента се борят с инфекцията.

Това лечение има невероятна успеваемост. Днешното действие значително ще разшири неговата достъпност. Искам да благодаря на доктор Хан и министър Азар, както и на всички от Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Те работиха изключително усърдно за решение, което показа невероятен потенциал.

Това стана възможно заради операция Светлинна скорост. Всички работят заедно и издадените одобрения изпреварват времето с години. Ако се движехме със скоростта на предходни администрации, вероятно щяхме да сме 2 или 3 години по-назад от етапа, на който се намираме в момента.

Това включва и ваксини, за които ще научите повече съвсем скоро.

За да предоставим терапии и ваксини, които ще спасят животи премахваме ненужни бариери и пречки, не като заобикаляме правилата, а като използваме целия потенциал на федералното правителство.

Предоставихме 48 млн. долара, за да финансираме проучванията на клиника Мейо за ефикасността на лечението на пациенти с коронавирус с плазма от оздравели от болестта хора.

По време на това проучването, за него се записаха над 100 000 американци. Вече има доказателства, че то намалява смъртността с 35%. Това е невероятно подобрение.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата, Масачузетският технологичен институт и Харвард също откриха, че плазмата от оздравели пациенти е ефективен начин за лечение на тази ужасяваща болест. Въз основа на научни доказателства и данни, Агенцията направи независимото откритие, че терапията е безопасна и много ефикасна.

Откъс от брифинга на президента на САЩ Доналд Тръмп преди конвенцията на Републиканската партия.