САЩ, Китай с план за преразглеждане на Фаза 1 от търговската сделка

Том Макензи, Bloomberg

20:20 | 5 август 2020
Обновен: 20:23 | 5 август 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Очаква се американският търговски представител Робърт Лайтхайзер и китайският вицепремиер  Лио Хъ да се срещнат около 15 август. Те ще обсъдят ангажиментите на Китай по първата фаза на търговската сделка и ще ги подновят.

Това беше част от плана – да се срещнат 6 месеца след като подпишат сделката. Това е и напомняне, че Китай обеща да купи американска земеделска продукция за 200 млрд долара над нивата от 2017г.

Китай е далеч от това. Всъщност някои изчисления показват, че са изпълнили едва половината от тази цел, въпреки че ускориха покупките на соя и царевица от САЩ в последните няколко месеца.

Разговорите ще са насочени към търговията. Но ще включват и отношенията между двете страни, където има напрежение - от уйгурите до Хонконг, Южнокитайско море и вируса.

Всички тези неща са фон на търговските преговори, или по-скоро разговори.

От Dow Jones научаваме, че китайският вицепремиер Лио Хъ се очаква да поиска да се реши въпросът с китайските технологични компании. Без съмнение TikTok ще бъде в неговия списък на проблеми, които ще изложи пред американската страна.