Отношенията САЩ-Китай са вече конкуренция: Cognoscenti Group, част 1

Алън Дюпонт, основател и директор на Cognoscenti Group

14:10 | 7 юли 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не мисля, че ще се промени нещо по отношение на основната позиция на САЩ към Китай след изборите.

Байдън ще бъде също толкова свиреп към Китай, какъвто и е Тръмп, а в някои случаи ще бъде и по-зле за Китай, защото демократите е по-вероятно да се фокусират върху въпросите за човешките права.

Например правната ситуация и човешките права в Тибет ще станат много по-важен въпрос за администрация, ръководена от Байдън, в сравнение с тази на Тръмп.

Доста интересно ще стане, и ако трябва да избира между двете, Китай ще предпочете да види Тръмп преизбран, отколкото Байдън.

Ключовият момент за бизнеса е, че геополитическият риск стана много по-важен.

Ако не разбираш какво се случва в геополитическата сфера, няма да можеш да вземаш умни бизнес решения.

Най-важното е управлението на риска или ако щете - изчистване на риска в бизнес взаимоотношенията с китайските партньори.

Изглежда вероятно САЩ и Китай ще разделят икономиките си в определени сектори.

Полупроводниците, например.

Може би дори финансите.

А бизнесът трябва да бъде съвсем наясно какви ще се последствията за взаимоотношенията им както със САЩ, така и с Китай.

Много американски бизнеси ще преместят производствените си вериги от Китай в други страни  и ще има ограничаване на капацитета и в САЩ.

Това ще затрудни много вземането на решения за бизнес взаимоотношенията с китайските партньори.

Ако знаете, че американската администрация предприема санкции спрямо китайски компании, това е вероятно да стане в Хонконг. Всичко това трябва да се включи към подход, базиран на оценка на риска в търговията с Китай и Съединените щати.