Струва ли си за Берлин компромиса с коронаоблигациите

Ларс Фелд, председател на германския съвет на икономическите експерти

15:58 | 15 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Германия планира да набере още 62 млрд евро дълг, за да плати за мащабната програма за стимули, която трябва да изведе най-голямата икономика в Европа от най-дълбоката рецесия след Втората световна.

Това би увеличило новия дълг за тази година до 218 млрд евро, съобщиха за Bloomberg запознати с въпроса, но пожелали да не бъдат назовавани лица. Министерството на финансите на Германия отказа коментар.

В сряда правителството на канцлера Меркел се очаква да одобри допълнителния бюджет на 17 юни, след което той ще влезе за гласуване в парламента. По-рано през юни коалицията на Меркел одобри 130 млрд евро стимули в подкрепа на краткосрочното потребление и насърчаване на бизнеса да инвестира отново.

Финансовият министър Олаф Шолц каза, че нуждите от финансиране на Германия са управляеми и че правителството може да използва оказали се излишни фондове. Германия намали  дълга си от над 80% от БВП след финансовата криза през 2008г. до около 60%,  което дава възможност за емитиране на нов.

По въпроса с емитирането на европейски дълг, председателят на съвета  на икономическите експерти в Германия Ларс Фелд каза, че въпреки че "корона облигациите като солидарна отговорност са неприемливи за нас", че това "е във вреда на Германия, Нидерландия и Австрия".

Въпреки това Фелд приема евентуален компромис по въпроса.

"Но предложенията, които се обсъждат,  това на Европейската комисия и планът Меркел-Макрон са за спасителен фонд от 500 милиарда или 750 милиарда евро, ако вземем предложението на комисията.  Позволява се на ЕС да емитира на пазара облигации, които се гарантират от държавите-членки, а гаранциите от страна на държавата са нещо съвсем различно от солидарната отговорност. Затова и смятам, че си струва целта да е такова компромисно предложение", каза Фелд в интервю за Мат Милър от Bloomberg.

"Всичко зависи от разпределянето на парите, особено за силно пострадалите от корона кризата страни. Не мисля, че можем да продължим без да поставяме условия, такива трябва да бъдат предложени на севера от южноевропейските страни".