Германия е оптимист за договора за възстановяване

Мария Тадео, Bloomberg

15:29 | 10 юни 2020
Автор: Мария Попова

Европейският спасителен пакет за 750 милиарда долара срещна големи препятствия от привържениците на бюджетната дисциплина. Германия смята, че бързо може да се постигне споразумение в ЕС. Обобщение на Мария Тадео от Bloomberg:

„Макар че остават различията между различните страни и те не са малки, имам усещането, че всеки иска да постигне бързо споразумение”, каза във вторник министърът на финансите на Германия Олаф Шолц. „Стартовите позиции са различни, но както казах, от всички страни се усеща дух на конструктивизъм”.

Шолц говори преди заседанието на финансовите министри на ЕС за плана на ЕК за 500 милиарда евро грантове и 250 милиарда евро заеми за най-засегнатите от пандемията страни-членки. Програмата трябва да бъде одобрена от всяка страна в ЕС и ще се финансира с емитиране на общ дълг.

"В известен смисъл германска беше идеята за дискусия в Европейската комисия и между европейските лидери", каза Тадео. "Те искат това да стане бързо и всички да излязат в отпуска, щом планът за възстановяване е готов. Това е германската позиция. Разбира се ще трябва да убедят някои от най-консервативните държави. Европейските лидери ще се срещнат следващата седмица тук в Брюксел, но очакванията за тази среща са много ниски по отношение на постигането на каквото и да е споразумение".