Питър Фишър за хоризонта на пазарите, част 2

Проф. Питър Фишър, Dartmouth

14:53 | 10 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Миналата есен имахме растеж на репо пазара и Фед отговори като увеличи баланса си с 60 млрд долара за месец.

Те казаха че не е количествено улеснение, а е за да посрещне затрудненията на репо пазара.

Имахме дисфункция на пазара на държавните облигации през март.

Сега Фед увеличава баланса си.

Удвои свръх-резервите си през последните два месеца. Така че това е едно от нещата, което правят.

Може би e условен рефлекс, може би няма смисъл. Но изглежда че пазарът на акции мисли, щом Фед увеличава баланса си, всичко е наред за нас. А аз не съм сигурен, че е здравословно.

Другият начин, по който Фед влияе на това е като се намесва в инвестиционния клас на високодоходните пазари. Не мисля че от гледна точка на историята, ако го погледнем след 10 години ще изглежда като най-умното нещо извършено от Фед.

Смятам че фиксират цените на тези пазари. А това означава, че информационното съдържание, което обичайно отдаваме на тези пазари е по-малко, отколкото мислим че е.

На това ни е научил Гудхарт. Монетаризмът умря, когато Чарлз Гудхарт ни обясни, че когато вземем мярка и я превърнем в цел, тя загубва информационното си съдържание.

А точно това направи Фед на инвестиционния клас и високодоходния кредит. Те извадиха информационното съдържание и също така направиха акциите по-волатилни.

Ако помислете за капиталовата структура на цялата страна, Фед казва: „Аз осигурявам основа за кредита на капиталовата структура, което означава че дяловия капитал ще бъдат по-волатилен.

И ако хората мисля че щастливите дни отново са тук, Фед увеличава баланса си, да изглежда че Фед повишава стойността на активите.