Фийон от BNP очаква бавно, меко възстановяване

Жан-Ив Фийон, директор на BNP Paribas

02:17 | 9 юни 2020
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

95% от служителите ни работят от дома. Банката е отворена за бизнес и работи с целия си капацитет за обслужването на клиентите.

Ние планираме връщане в офиса с голямо внимание. Бих казал, че трябва да очакваме да стане плавно и постепенно. На 2 фази.

Вероятно първата ще бъде връщане на всички чиновници в офиса. И след това ще оценим развитието на пандемията. Ще го направим според държавните насоки.

Но работата ни със служителите и обратната връзка от тях е важна за нас.

Виждам три тревоги, които те изразяват.

Първата е за градския транспорт.

Втората е за тестовете – ще има различни тестове.

И третата е за социалното дистанциране, когато се върнат в офиса.

Не очаквам в първата фаза да има повече от 15% върнати на работа в офиса.

Няма голяма спешност за връщането на хората в офиса, защото банката си работи много ефективно.

Ако ми бяхте казали преди 2 месеца и половина, че ще работим успешно с 95% от служителите, работещи от дома си, не бих ви повярвал.

Определено – работата от дома ще бъде тенденция, която ще се запази. И ще има последици като тези, които посочих.

Вярвам, че компаниите ще преразгледат картата на офисите си в гъсто населените градски райони. Вярвам и че ще преразгледат пътуванията по работа. Сега сме вече свикнали да работим дигитално.

Очаквам много структурни промени, които ще дойдат този път от клиентите ни. Например прибиране в страната на веригите за доставка.

Заради икономиката, заради независимостта и защото това ще бъде решението в момент, когато безработицата расте експоненциално. Това ще доведе до създаване на работни места.

Като глобална банка, имаме поглед върху Азия, Европа и САЩ. Но по-конкретно в работата си, аз работя с еврозоната и САЩ.

Виждам вероятно възстановяване във всички региони. Вероятно по-меко и бавно възстановяване, отколкото в началото очаквахме.

Очакваме свиване на икономиката за 2020 в САЩ около 6%, в еврозоната – около 8%.