Как Apple ще стане наблюдател в борда на OpenAI

Марк Гърман, Bloomberg

15:28 | 10 юли 2024
Преводач: Петя Кушева

Оказва ли някакво влияние да бъдеш близо до Microsoft с позиция на наблюдател в борда?

Наличието на позиция на наблюдател в борда на Open AI означава, че това партньорство между Apple и Open AI е малко по-тясно, отколкото очаквахме. Това изглежда като просто интегриране на Chat GPT в Apple Intelligence. Очевидно първият партньор тук. Но като има ролята на наблюдател в борда, Apple, получава по-добра представа за вземането на решения в компанията. И това вероятно дойде в отговор на всички противоречия, пред които беше изправен OpenAI в месеците преди да бъде обявено споразумението между Apple и компанията.

Apple вероятно са казали, ако искате това да мине, трябва да знаем как се управлява вашата компания и какво се случва там.

Разкажете за Фил Шилър, когото са избрали да бъде този наблюдател.

Фил Шилър получи титлата на почетен сътрудник на Apple. Отговаря за App Store и продуктовите презентации на Apple, включително тази, при която беше обявена идеята на Open AI през юни на световната конференция за разработчици. В Apple е около три десетилетия. Беше близък на Тим Кук и един от най-близките приятели на Стив Джобс. Ръководи маркетинговата организация на Apple повече от 20 години. Известен е като един от най-големите защитници на позициите на Apple за поверителност в процеса на разработване на продукти, за цялостния имидж на марката.

И предвид опасенията на Open AI и безопасността на обучението на изкуствения интелект, опасенията за Сам Алтман, притесненията за тяхната технология, относно етиката при изкуствения интелект, относно халюцинациите, наистина има смисъл някой като Шилър, с такова мислене да бъде в тази роля на наблюдател на борда, особено ако търсят някой, който не е от отдела на ИИ в Apple и който би бил в пряка конкуренция с ИИ на Оpen AI.